Ομιλία του προεδρου μασ στο 4 παν. συνεδριο πολιτιστικων σωματιων

Γρ.Κωσταντέλος, Αρχιεπ/πος Ειρηναίος, Εμ.Πατεράκης, Μ.Φαρσάρης

Με ιδιαίτερη χαρά αλλά και ικανοποίηση, χαιρετίζουμε την έναρξη του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, που φιλοξενείται φέτος στην πόλη μας.

Καλωσορίζουμε επίσης όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους οι οποίοι παρεμβαίνουν με την επιστημονική τους κατάρτιση και αρτιότητα, προκειμένου να φωτίσουν με τις γνώσεις τους τον μέγιστο εκπρόσωπο της κρητικής λογοτεχνίας του 17ου αιώνα Βιτσέντζο Κορνάρο, συγγραφέα του τεράστιου έργου του αφηγηματικού ποιήματος ¨Ερωτόκριτος¨

Ο σύλλογος μας αισθάνεται ξεχωριστή τιμή για τη συμμετοχή του στο εγχείρημα αυτό, συμβάλλοντας στην προώθηση του θαυμαστού έργου της Ομοσπονδίας, έχοντας παροτρύνει τη διενέργεια του φετινού συνεδρίου στην πόλη μας, ορμώμενος από μία συμβολική κίνηση του Δημάρχου μας, ο οποίος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, σε αντίθεση με τα ειωθότα ανάρτησε στην πρώτη γραμμή ¨πανό¨ για την ελληνικότητα της Μακεδονίας!

            Σε αυτή την πραγματικότητα, είναι αλήθεια ότι , όλα τα χρόνια της ύπαρξής της η Ομοσπονδία, ανθίσταται στη δίνη που τείνει να παρασύρει το ωραίο, το παραδοσιακό και το ιστορικά καταξιωμένο, κυριολεκτικά στην απαξία, τη λήθη και την απάθεια.

Δανείζομαι την εικόνα από το ποίημα του Σαρλ Μποντλέρ παρομοιάζοντας τον πολιτισμό με το Άλμπατρος το οποίο από εκεί που έσκιζε με τις φτερούγες ορθάνοιχτες τους αιθέρες, έφθασε στο σημείο να τρεκλίζει στο κατάστρωμα του πλοίου και οι ναύτες να το ταΐζουν και να το κάνουν χάζι.

Σε αυτή τη συγκυρία καλούμεθα να συμπαρασταθούμε δίνοντας το παρόν, στο πνεύμα των ποιητών, των πεζογράφων και των ανθρώπων της τέχνης, που εξ’ ορισμού όντας ψυχές ανένταχτες, τολμούν να διατυπώνουν τα ¨ασεβή ερωτήματα¨.

Διότι είναι αλήθεια ότι στην κοινή μας προσπάθεια, όλοι πλέον αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη η πατρίδα μας να επανεφεύρει τον εαυτό της και να συντηρήσει την ¨αληθινή κοινωνία¨, αυτή δηλαδή που προετοιμάζει για τα δύσκολα και διαπαιδαγωγεί.

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι  

Δηλώνουμε ταγοί της προσπάθειας αυτής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και συμπαραστάτες ως ¨Ενωση Κρητών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης¨ στο μεγαλείο της Κρητικής παράδοσης που διακεκριμένο τέκνο της τυγχάνει και ο Βιτσέντζος Κορνάρος, αλλά και των ακλόνητων αξιών, της βιωματικής συμμετοχής σε αυτές, μέσα από την πιστή αναπαραγωγή τους, απορρίπτοντας την απομίμηση ενός πολιτισμού που μας επεβλήθη από τον τύπο της ¨ανοιχτής κοινωνίας¨, με στοιχεία και επιτεύγματα που δεν τα παρήγαγε η ίδια και δεν αφομοίωσε το δάνειο αυτό δημιουργικά αλλά υποτάχθηκε άκριτα στα έξωθεν κελεύσματα.

            Θα ήθελα με τη σειρά μου να συγχαρώ τον Πρόεδρο και όλους τους συντελεστές για το σημερινό εγχείρημα και να ενισχύσω την προσπάθεια αυτού του πολιτιστικού ¨παραδείγματος¨ το οποίο μετουσιώνει και εκλαϊκεύει τα σημαντικά και τα ανώτερα, κάνοντας τα κτήμα παγκόσμιο,  παρουσιάζοντας το δικό της ¨νόημα βίου¨ σε αυτούς που επιμένουν να ξεχωρίζουν τον πνευματικό πολιτισμό από την τεχνολογική ανάπτυξη και τη στείρα χρησιμοθηρία. Σε αυτούς που αντιστέκονται στην τάση που θέλει την παγκοσμιοποίηση των επιτευγμάτων της τεχνολογίας, να ισοπεδώνει τις επιμέρους πνευματικές παραδόσεις του πολιτισμού και της πολιτιστικής διπλωματίας.  

Σχολιάστε